Zdravé recepty pro těhotné | Elasti-Q

Zdravé recepty pro těhotné

1. Salát se zeleným chřestem a hovězím

  • 200g vařeného hovězího masa
  • 8 zelených chřestů
  • Sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 jablka
  • 1 šalotka
  • 4 cherry rajčátka
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička balzamika
  • Med

Maso nakrájejte na silné nudličky. Zelený chřest nakrájejte šikmo na asi 3 cm dlouhé špalíčky a osolte. Na pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm 3 minuty restujte chřest. Přendejte ho do misky a nechte vychladnout. Oloupejte jablko, vykrojte jádřinec a dužinu nakrájejte na kostičky. Očistěte šalotku a nakrájejte ji na kolečka, rajčátka omyjte a rozpulte. Pomocí tyčového mixéru vytvořte z jablek, oleje, balzamika, soli a medu hladký dresink. Na talíř připravte maso a chřest a polijte dresinkem, ozdobte šalotkou a rajčátky.

 

2. Krémová špenátová polévka

  • 250g čerstvého špenátu
  • 1 lžička másla
  • Kousek cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 brambora
  • Citronová šťáva
  • Muškátový květ
  • Mletý pepř
  • Sůl
  • 250ml vývaru z masa nebo zeleniny
  • 250ml mléka
  • Zakysaná smetana na ozdobení

V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme drobně pokrájenou cibuli a česnek a osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky pokrájenou bramboru a povaříme do změknutí. Vlijeme mléko, polovinu špenátu a vaříme asi 15 minut. Odstavíme, necháme zchladnout a rozmixujeme i se zbylým špenátem. Ohřejeme, dochutíme kořením, rozdělíme do talířů a dozdobíme zakysanou smetanou. Můžeme doplnit křupavými kostičkami žemle.

 

3. Kuřecí nudličky s brokolicí

  • 200g kuřecích prsíček
  • 150g brokolice
  • 1 lžíce oleje
  • Kukuřičný škrob
  • 150ml drůbežího vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • Mletý pepř
  • Sůl

Velmi důležité je koupit maso čerstvé, které poznáme již zrakem. Čerstvé maso je pevné a pružné, zaboříme-li do něho prst, jamka se hned vyrovná. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme na nudličky pokrájené kuřecí maso a opékáme doměkka. Vyjmeme z pánve, přisypeme do ní na plátky pokrájený česnek, brokolici rozebranou na menší růžičky a za stálého míchání opečeme. Zalijeme vývarem smíchaným s kukuřičným škrobem a krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Přidáme kuřecí maso a ještě povaříme. Podáváme s rýží nebo s rýžovými nudlemi.

 

4. Krůtí prso se Salsa Verde a vejci

  • 1 cibule
  • 3 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 1 mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší krůtí prso (300g)
  • Sůl 
  • 2 vejce 
  • 50g bylinkové směsi (kopr, petržel, bazalka - čerstvé nebo mražené)
  • 150g bílého jogurtu
  • 1 lžička hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu

Oloupejte cibuli a zapíchejte do ní hřebíček a bobkový list. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na větší kousky. Oloupaný česnek lehce rozmáčkněte. Omyjte krůtí prso a osušte je. Vše vložte do většího hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Osolte a přidejte do hrnce vejce. Ta vařte 8-10 minut, pak je vyndejte a maso nechte vařit na mírném ohni ještě asi 15 minut. Krůtí maso vyndejte z vývaru a nechte ho vychladnout. Opláchněte bylinky a společně s jogurtem, hořčicí, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a medem je dejte do vyšší nádoby. S pomocí tyčového mixéru všechny přísady smíchejte. Vejce zbavte skořápky a nakrájejte na kolečka nebo větší kostičky. Krůtí prso nakrájejte na plátky a podávejte s vejci a zalité Salsa Verde.

 

5. Losos s mandlemi

  • 1 porce lososa (asi 100g)
  • 1 lžíce mandlových lupínků
  • 25g tvrdého sýra (nejlépe ementálu)
  • 1 lžíce másla
  • Petrželka
  • Mletý pepř
  • Sůl

Zapékací misku vymažeme částí másla a vložíme osolené a opepřené porce lososa. Lupínky mandlí smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem a pokrájenou petrželkou. Směs rozdělíme a přitiskneme na porci ryby, poklademe lupínky másla, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Podáváme s vařenými bramborami. Tímto způsobem lze samozřejmně připravit i jiné ryby.

 

6. Hovězí s kedlubnou a bramborem

  • 4 středně velké brambory
  • 1 kedlubna
  • 3 lžíce oleje
  • 100g hovězího mletého masa
  • 1 lžička oleje
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 80 ml zeleninového vývaru  
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 jarní cibulka

Brambory a kedlubnou omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Brambory vařte v osolené vodě 10-12 minut, po 5 minutách přidejte kedlubnu. Slijte zeleninu a nechte okapat. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a orestujte na něm mleté maso (zatím bez soli) tak, aby získalo drobivou konzistenci. Až kousky masa zezlátnou, přidejte 5 lžic brambor a kedlubny a lžičku oleje a rozmixujte na hladkou kaši. Opláchněte rozmarýn, otrhejte lístky a přidejte je k masu na pánvi. Dále přidejte rajský protlak a horký vývar, osolte a opepřete. Nechte lehce přejít varem a vmíchejte brambory s kedlubnou. Nechte asi 2 minuty prohřát. Zatím opláchněte a očistěte jarní cibulku a nakrájejte ji na tenká kolečka. Na malé pánvi rozehřejte poslední lžíci oleje a orestujte na něm cibulku dozlatova.


7. Filet z lososa se salátem z kořenové zeleniny

  • 80g kedlubny
  • 80g celeru
  • 1 mrkev
  • Šťáva a 1 plátek citronu
  • Sůl
  • Med
  • 100g lososa (filet)
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3-4 snítky petrželové natě
  • 1 lžíce vlašských ořechů

Zeleninu oloupejte a nakrouhejte na tenká kolečka. Smíchejte ji se ¾ citronové šťávy, solí a medem a nechte 10 minut marinovat. Omyjte a osušte lososa, posolte a pokapejte ho zbylou citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a zprudka na něm osmažte rybu společně s plátkem citronu (asi 2 min. z každé strany). Snižte teplotu a smažte ještě 3 minuty z každé strany. Na další pánvi orestujte za stálého míchání na 1 lžíci olivového oleje zeleninu. Dejte ji na talíř a pokapejte olivovým olejem. Opláchněte petržel a nasekejte ji najemno, vlašské ořechy nasekejte nadrobno. Obojím pak posypte salát. Navrch položte filety z lososa a ozdobte opečeným plátkem citronu.

 

8. Salát s kyselými okurkami

Pro 4 osoby

  • 800 - 1.000g vařených brambor 
  • 1 červená cibule 
  • 6 nakládaných kyselých okurek 
  • 4 lžíce sterilovaných červených kapií 
  • 4 lžíce olivového oleje 
  • 2 lžíce bílého vinného octa 
  • 1 lžička ostřejší hořčice 
  • Sůl
  • Pepř

Dobře omyté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to asi 15 minut, podle velikosti brambor. Slijeme a necháme vychladnout. Potom brambory oloupeme, překrájíme na poloviny nebo silnější plátky a v míse promícháme s nakrájenými okurkami, červenou cibulí a pokrájenou kapií. V misce prošleháme olivový olej, vinný ocet, hořčici, sůl a pepř na zálivku a přelijeme jí salát. Podle chuti přisolíme, přidáme usekanou petrželovou nať a dobře promícháme. Podáváme se sýrovými jednohubkami.

Tip:
Do salátu můžete přidat olivy, kapary, nakládaný zelený pepř či jiné chuťové doplňky dle své chuti. Sterilované kapie nahraďte pečenými kapiemi naloženými v oleji. Místo petrželky použijte nať koriandru nebo pažitku.

 

9. Nudle s mákem a s medem

Pro 4 osoby

  • 400g širokých nudlí 
  • Sůl 
  • 100g másla 
  • 150g mletého máku 
  • třtinový cukr dle chuti 
  • med dle chuti 
  • hroznové víno k podávání

Nudle vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme a promícháme s polovinou změklého másla. Mletý mák promícháme s třtinovým cukrem a sypeme jím jednotlivé porce horkých nudlí  a přelijeme zbylým rozpuštěným máslem. Zakapeme podle chuti medem a podáváme doplněné hroznovým vínem nebo jiným čerstvým ovocem.

Tip na domácí nudle:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžice vody nebo oleje

Těsto dobře zpracujte, nechte chvíli odpočinout a vyválejte. Vyválené placky těsta nechte chvíli oschnout, ale pouze tak, aby se nelámaly. Potom je po delší straně srolujte do válečku a krájejte na nudle asi 1 cm široké. Nudle rozložte na pomoučeném vále a nechte buď úplně uschnout pro další uchování, nebo je nechte krátce proschnout a zavařte je do osolené vařící vody. Doba varu čerstvých nudlí je asi 5-7 minut.

 

10. Kuřecí směs v okurkových kroužcích

  • 1 velkou salátovou okurku 
  • 150g mletého kuřecího masa
  • 1 cibule 
  • 1 vejce
  • Pepř
  • Sůl
  • Můžete přidat i trochu česneku

Okurku oloupeme a nakrájíme na 2-3 cm široké kroužky a vyjmeme měkkou dužinu. Mleté kuřecí maso smícháme s jemně nakrájenou cibulí a vejcem a celou směs lžící vpracujeme do středu okurkových kroužků. Smažíme na mírném ohni na pánvičce s trochou vody, přidáme pepř a sůl. Podle množství vody budou kroužky více či měně opečené a křupavé. Jako alternativu můžeme použít cuketu, nebo přidat krevety.


11. Směs z kuřecího a hovězího

  • 50g plátek hovězího masa
  • 20g kostiček kuřecího masa
  • 50g rajčat na kostičky
  • 20g květáku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 malá jarní cibulka

Marinovací omáčka:

  • 1 lžičku bílého vína
  • 1 lžičku grilovacího koření
  • Trochu zázvorové šťávy
  • 1 bílek

Další přísady:

  • 2 lžičky rajčatové šťávy
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2/3 hrnečku vody

Hovězí marinujeme v omáčce asi 30 minut. Hovězí smažíme asi 3 minuty na oleji a pak ho vyjmeme z pánvičky a stejně postupujeme i s kuřecím masem, po smažení vyjmeme a odložíme stranou. Usmažíme jarní cibulku, přidáme další přísady a vložíme zpět hovězí i kuřecí maso, až zmizí téměř všechna voda, vypneme a dáme na talíř. Květák uvaříme a nesolený přidáme jako přílohu.


12. Česneková pomazánka bez majonézy

  • 40g lučiny linie 
  • 20g nízkotučného tvarohu 
  • 10g bílého jogurtu 
  • 4g česneku 
  • Špetka soli 
  • 30g celozrnného chléba
  • 15g červené papriky 

Česnek oloupejte a prolisujte do misky. Přidejte lučinu, tvaroh, jogurt, osolte a promíchejte. Plátky celozrnného chleba překrojte napůl. Z každé poloviny ještě příčným řezem vytvořte dva trojúhelníčky. Získáte tak z jednoho plátku čtyři kousky. Ty před podáváním namažte pomazánkou a zdobte kouskem červené papriky. Z uvedeného množství surovin připravíte 8 kousků.

 

13. Mrkvová polévka trochu jinak

  • 1-2 lžíce másla
  • 6-8 mrkví
  • 2 brambory
  • 1,25 l vody nebo vývaru
  • 1 -2 dl smetany na vaření (10-12 %)
  • 1-2 lžíce kari
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • Pár kapek citrónové šťávy
  • Čerstvý sekaný koriandr (nebo petrželová nať) 

Mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte (mrkev na kolečka, brambory na kostky). Mrkev osmahněte na másle, přidejte brambory a zalíjte vše vývarem nebo vodou (v tom případě přidat i polévkové koření). Přiveďte k varu a nechejte asi 10 minut povařit. Pak vše rozmixujte, přilíjte smetanu a postupně přidejte také koření podle vaší chuti. Navrch posypejte koriandrem nebo petrželovou natí.

 

14. Maso v jogurtu

  • 0,75 kg vepřového (nebo jiného libového) masa
  • 1 bílý jogurt
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • Bazalka
  • Tymián
  • Bobkový list
  • Sůl
  • Pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička tandori masala (indické koření)

Na přípravu masa v jogurtu je nutné si nejdříve připravit marinádu. Do mísy dejte trochu oleje, jogurt, na kostičky nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, kečup, hořčici, bobkový list a veškeré koření. Vše dobře promíchejte, přidejte naklepané maso a vše odložte na jednu až dvě hodiny do lednice. Maso v jogurtové marinádě pak osmažte na oleji a podávejte se zeleninou a brambory.

 

15. Vepřové kotlety na zelených těstovinách

  • 4 vepřové kotlety
  • Středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Větvička rozmarýnu
  • Loupaná rajčata
  • 250g zelených těstovin
  • Nové koření
  • Sůl

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupejte česnek, z rozmarýnu otrhejte jehličky a nasekejte je nadrobno. Na olivovém oleji prudce opečte vepřové kotlety (cca 4 minuty z každé strany). Poté je osolte, přidejte nové koření, přikryjte a dejte je na 15 minut do mírně vyhřáté trouby. Během pečení osmažte cibuli, přelisujte k ní česnek a přidejte rajčata. Omáčku dle chuti osolte a okořeňte novým kořením a rozmarýnem. Omáčku pak nechte vařit zhruba 10 minut. Dále uvařte zelené těstoviny, které potom smícháte s omáčkou.

 

16. Sladká rýže

  • Rýže
  • Mléko
  • Sůl
  • Med / třtinový cukru
  • Čerstvé ovoce
  • Máslo
  • Čokoláda na vaření

Do hrnce nalijte mléko, přidejte propranou rýži, osolte, oslaďte a za stálého míchání vařte, dokud není rýže měkká. Hmota by měla být hezky řídká, při vaření proto možná budete muset dolít ještě trochu mléka. Na dno pekáče či zapékací mísy vložte kousky másla a zalijte polovinou hmoty. Poté naskládejte čerstvé ovoce a zakryjte zbývající rýží. Vše dejte zapéct a podávejte posypané nastrouhanou čokoládou. Když nemáte čokoládu, postačí i nutela.

 

17. Plněné žampiony 

  • 8 větších žampionů
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1/2 pečeného kuřete
  • 1 pórek
  • 2 lžíce kyselé smetany
  • 1 lžička ostré hořčice
  • 8 párátek
  • Sůl
  • Pepř
  • Máslo na vymazání zapékací mísy

Žampiony očistíme a opatrně odstraníme nožky a vnitřní okraje kloboučků, abychom získali větší prostor pro plnění. Odřezané části pokrájíme a smícháme s nakrájenou cibulí a paprikou. Tuto směs krátce podusíme. Po vychladnutí přidáme pokrájené maso, očištěný, na kostičky pokrájený pórek, smetanu, hořčici, pepř a sůl. Žampiony naplníme a ovineme plátky slaniny, které připevníme párátky. Žampiony naskládáme do vymazané zapékací mísy a 10 minut zapékáme v troubě. Servírujeme s chlebem, s rýží nebo s brambory a se zeleninovým salátem.

 

18. Rychlá ryba se zeleninou

  • Rozporcované rybí maso (kapr, amur, …)
  • Zelenina (dle chuti)
  • Plátek másla
  • Sůl
  • Kmín
  • Pepř
  • Tymián

Rybu se zeleninou připravíte podle následujícího receptu opravdu velmi rychle a jednoduše. Stačí, když na plechu rozpustíte máslo, nasypete na něj zeleninu, osolíte a okořeníte rybu a položíte ji k zelenině. Rybu se zeleninou potom pečete asi hodinu ve středně vyhřáté troubě. Rybu je potřeba občas podlít, aby se nepřipálila.

 

19. Květákové placičky

  • 1 malý květák či polovina velkého květáku
  • 4 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce krupice
  • Majoránka
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej

Na výrobu květákových placiček je nejdříve nutné rozebrat květák na růžičky a nechat je vařit přibližně 15 minut. Poté z květáku slijte vodu a rozmačkejte jej. Pak už jen stačí přidat ostatní ingredience nutné k přípravě květákových placiček. Koření namíchejte do placiček podle chuti. Namíchané husté těsto pak nabírejte lžící na pánev s trochou olivového oleje a smažte dozlatova. Odládejte na talíř s ubrouskem a důkladně olej vysušte. Zdravé květákové placičky lze jíst teplé i studené. Podávejte se zeleninovým salátem.

 

20. Zeleninové ratatouille

  • 1 lilek
  • 1 červenou papriku
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 malé cukety
  • 4 rajčata
  • 3 lžíce posekané čerstvé bazalky
  • 5 lžic olivového oleje
  • Parmazán
  • Sůl
  • Pepř

Lilek omyjeme, nakrájíme na plátky, osolíme a dáme ho na cedník na 1/2 hodiny opotit. Poté ho opláchneme a vymačkáme šťávu.Na pánvi rozehřejeme olej a lilek na něm osmahneme (musí zhnědnout). Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli a papriku a promícháme. Poté přidáme najemno pokrájený česnek, pokrájené cukety a oloupaná rajčata. Promícháme, přiklopíme poklicí a necháme 15-30 minut dusit (dokud zelenina nezměkne). Nakonec ochutíme solí, pepřem a posekanou bazalkou a lehce prohřejeme. Podáváme s vařenou rýží a posypané strouhaným parmazánem.

 

21. Těstovinový salát s bazalkou

  • Balíček těstovin (ideálně barevných)
  • Hlávky ledového salátu 
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 – 3 rajčata
  • 1 malá okurka (nebo 1/2 okurky větší)
  • 1 menší paprika
  • 2 snítky petrželky,
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička italských bylinek (k dostání v supermarketech)
  • Pepř
  • Sůl

Těstoviny uvaříme podle návodu uvedeného na obale. Mezitím než se těstoviny uvaří, si připravíme zeleninu. Omytou papriku, ledový salát, okurku a rajčata pokrájíme na malé kousky, bazalku a petrželku nasekáme. Uvařené těstoviny scedíme a propláchneme studenou vodou. Vychladlé těstoviny smícháme se zeleninou a bylinkami, pokapeme olivovým olejem, posypme italským kořením a podle chuti osolíme, opepříme a podáváme.


 

22. Zapečený květák s libečkem

  • 1 květák
  • 6 větších brambor
  • 200g eidamu
  • 4 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti nasekaného čerstvého libečku
  • Pepř
  • Sůl
  • Olivový olej

Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření je vyjmeme a necháme okapat. Zapékací misku vytřeme olejem a rozložíme do ní oloupané syrové brambory pokrájené na kolečka. Brambory osolíme, opepříme, posypeme libečkem a rozložíme růžičky uvařeného květáku. Jednotlivé vrstvy brambor a květáku střídáme a vše zakončíme vrstvou brambor. Nakonec vše zalijeme rozkvedlanými vejci s nastrouhaným sýrem a prolisovaným česnekem a dáme péct.

 

23.Salát se špenátovými nudlemi

Na špenátové nudle:

  • 200g mouky
  • Lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rozmražených špenátových listů

Ostatní ingredience:

  • 2 lžíce vinného octa
  • 120ml oleje
  • Sůl
  • Nové koření
  • 1 šalotka
  • Stroužek česneku
  • 1 malá červená cibule
  • 100g eidamu
  • 4 plátky šunky
  • 50g vlašských ořechů
  • 1 lžíce petrželové natě

Vypracujte těsto, které vyválíte a nakrájíte na nudle, přičemž špenátové listy zamíchejte ještě do rozšlehaných vajec. Nálev připravíte smícháním octa, oleje, soli, nového koření a posekané šalotky a česneku. V osolené vodě s troškou oleje uvařte nudle, opláchněte je studenou vodou a nechte odkapat. Nudle potom smíchejte s nálevem a přidejte na kolečka pokrájenou cibuli, sýr nakrájený na kostky, opečené a nahrubo nasekanou šunku, vlašské ořechy opražené na šťávě z masa a posekanou petrželovou nať. Vše důkladně promíchejte a můžete servírovat.

 

24. Zapečená pohanka se zeleninou

  • 300g pohanky 
  • Kousek pórku nebo jarní cibulky
  • 2 větší žampiony
  • 1 velká mrkev
  • 1 menší cuketa
  • 150g zelených fazolek
  • 1/4 celeru
  • 1 větší petržel
  • Mletá sladká paprika (kdo má rád, tak trochu chilli)
  • Sůl
  • Sezamová semínka na posypání

Pohanku zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, osolíme, přiklopíme pokličkou a necháme nabobtnat. Zelené fazolky nakrájíme na menší kousky a spolu s mrkví uvaříme do poloměkka. Pórek nebo jarní cibulku nakrájíme na kolečka, petržel a celer na menší kostičky a vše společně osmažíme na trošce oleje dozlatova. Přidáme pokrájené žampiony, cuketu, uvařené fazolky a mrkev na kostičky. Zeleninu ochutíme solí a mletou paprikou (případně chilli). Nakonec vmícháme připravenou pohanku, zamícháme, upravíme do zapékacího pekáčku, posypeme sezamovými semínky a zapečeme v troubě dozlatova.

 

25. Guláš z hlívy ústřičné

  • Hlíva ústřičná
  • 1 cibule
  • 1 paprika (červená nebo zelená)
  • Kmín, sladká paprika, oregano, libeček
  • Hladká mouka
  • Máslo
  • Sůl

Na másle si osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme na kousky nakrájenou hlívu, papriku a lehce osmahneme. Stáhneme z ohně, přidáme sladkou papriku, kmín, poprášíme hladkou moukou. Vrátím zpět na oheň a asi dvě minutky ještě restujeme. Poté zalijeme vodou, osolíme, přidáme bylinky a krátce podusíme do změknutí. Podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky ze špaldových otrub.

 

26. Rizoto se špenátem

  • 2 hrníčky rýže
  • 4 hrníčky vody
  • 1 ks jarní cibulky
  • 250g mražené zeleniny
  • 4 bobkové listy
  • 5 špalíčků sekaného špenátu
  • Máslo
  • Sůl 
  • Směs bylinek

Ve větším hrnci na malé lžičce másla krátce osmažíme rýži s bobkovým listem, dokud zrnka nezbělají. Zalijeme vodou, přikryjeme pokličku a vaříme na mírném ohni podle návodu na obale. V hluboké teflonové pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmažíme jarní cibulku dozlatova, přidejte mraženou zeleninu, sekaný špenát a osolte. Vaříme pod poklicí za občasného míchání, dokud zelenina se špenátem nezměkne. Z uvařené rýže vyjměte bobkové listy a vsypte do pánve, přidejte směs bylinek a řádně zamíchejte. Hotové jídlo si můžete ozdobit nasekanou pažitkou, nastrouhaným sýrem či hoblinami z parmazánu.

 

27. Jáhly se špenátem

  • 400g jáhel
  • 7 špalíčků mraženého sekaného špenátu 
  • 1/2 hlávky menšího zelí
  • 5 stroužků česneku (český, maďarský)
  • 1 lžička čerstvého zázvoru (z Brazílie)
  • Eidam
  • 1 plátek másla

Jáhly uvaříme na mírném ohni podle návodu. Zelí nakrájíme na tenké nudličky a osmahneme v hluboké pánvi na másle, poté přidáme špenát. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky, nastrouháme zázvor a přidáme do pánve. Na závěr osolíme, přisypeme uvařené jáhly a důkladně promícháme. Ozdobíme nastrouhaným eidamem.

 

28. Římský květák

  • 1 květák
  • Paličku česneku
  • Hrst petrželové nati
  • Máslo
  • Rajský protlak
  • Škrob
  • Med
  • Sůl, pepř
  • Strouhaný sýr
  • Brambory

Na pánvi rozpustíme máslo a na něm orestujeme protlačený česnek (se stroužky nešetřete, dejte tolik, kolik snesete) a rozsekanou petrželovou nať. Jakmile se v kuchyni rozline výrazná vůně, přidáme na pánev na malé kousky nakrájený syrový květák a vše zalijeme rajským protlakem, ochutíme špetkou soly. Směs promícháme,  podlijeme troškou vody (kousky květáku nejsou ponořené, vody je jen trocha na dně), zakryjeme pokličkou a necháme dusit. Očistíme brambory a dáme je vařit. Jakmile je květák měkký, vytáhneme jej a protlakovou směs dochutíme medem, solí a pepřem.  Květák vrátíme zpět na pánvičku a znovu vše promícháme. V této chvíli je římský květák připraven. Podáváme jej s bramborami posypanými strouhaným sýrem. Celá příprava římského květáku netrvá více než půl hodiny.

 

Související články