Zima vs. léto. Kdy se narodí vaše miminko?

Očekáváte přírůstek do rodiny toto léto? Nebo si budete muset počkat až na zimu? Doba, v níž vaše dítě narodí, není zásadní, ale často ovlivňuje zdraví, charakter i temperament dítěte.

Teorie letních a zimních dětí se odráží od vědeckých poznatků, které vycházejí ze specifických vlastností těhotenství. Je totiž rozdíl, zda většina těhotenství probíhá na jaře a v létě či na podzim a v zimě. A to z hlediska skladby jídelníčku, množství slunečního svitu s ním spjatým vitaminem D či stavu vaší imunity a náchylnosti na viry a bakterie. Tyto faktory pak mohou ovlivnit nejen zdraví vašeho dítěte, ale také jeho chování a temperament.

Letňáčci jsou méně nemocní, ale hodně náladoví

Děti narozené na jaře nebo v létě mají méně zdravotních problémů než ostatní. A to nejen v dětství, ale i v dospělosti. Pokud porodíte své dítě v létě, je pravděpodobné, že bude mít vyšší porodní váhu. Podle odborníků je to díky zvýšenému množství vitaminu D, kterému jsou miminka vystavená v průběhu léta v matčině děloze. Ze stejného důvodu mají děti narozené uprostřed léta silnější kosti a i v dospělosti dorůstají několik centimetrů nad průměr. Zároveň bylo zjištěno, že letní děti jsou náchylnější k prudkému střídání nálad. Na druhou stranu jsou však také pozitivnější a optimističtější než jejich kamarádi narození na podzim a v zimě.

Zimňáčci častěji trpí alergiemi, ale bývají lepší ve škole

Děti narozené na podzim a v zimě mají jednu obrovskou nevýhodu –  na začátku svého života se kvůli počasí nedostanou tolik ven. Právě z tohoto důvodu pak nejspíše trpí více na alergie a astma. Autoři výzkumu o souvislosti mezi obdobím, kdy se dítě narodilo, a jeho prospěchem ve škole však odhalilo, že narozené na podzim a v zimě dosahují ve škole lepších výsledků ve škole. Neznamená to, že by byly inteligentnější než ostatní, ale mají lepší kognitivní, sociální a emocionální schopnosti, které jsou potřeba k akademickému úspěchu. Co se týká temperamentu, tak děti narozené na podzim a v zimě jsou klidnější, vyrovnanější a nemají tendence k náladovosti. Zároveň jsou ale také melancholičtější.